DVD Turopolje

24.06.2011., petak

POVIJEST DVD-A TUROPOLJE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje
Povijest društva


Od Stare fotografije mjesta Turopolje

Kada govorimo o našem društvu ne možemo, a da se ne osvrnemo na mjesto Turopolje, kao i na radnu organizaciju, na drvnu industriju. Eksploatacija turopoljskih šuma uzela je maha nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862 godine. Nedaleko sela Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi. Tu, pored želježničke stanice ručno je obrađivano drvo,a najtraženija roba bile su "duge" za bačve raznih veličina.Uz rub skladišta uskoro su podignuti objekti u koje se najprije privremeno,a zatim stalno,smjestila radnička populacija.Tako je izraslo naselje koje dobiva ime Turopolje. Doduše mještani okolnih sela nazivali su ga "LEŠTANT",ali je taj naziv kasnije napušten. Svi zaposleni obavljali su teške fizičke poslove ili su kao "KIRIJAŠI" prevozili trupce iz šume do stovarišta.Filip Deutsch (Dojč), industrijalac iz Zagreba, kupio je 1910. godine od Plemenite opčine turopoljske pedesetak jutara zemlje.Doktor Ljudevit Josipović,turopoljski župan,prodao je tu zemlju bez pristanka seoskih sudaca,kojima je samo preostalo da naknadno,kad je već sve bilo gotovo,odobre prodaju.Tako je utemeljena drvna industrija u Turopolju koja je radila pod nazivom "FILIPA DEUTSCHA SINOVI". Vlasnik je odmah počeo dizati objekte za pilanu i kuće za radnike i stručnjake koje je namjeravao dovesti iz zagreba i drugih krajeva Hrvatske.Stanovi su građeni u nizu i nazvani su "KOLONIJA".Nisu se odlikovali kvalitetom.U rekordnom roku u ono vrijeme podignuti su svi objekti i već lipnja, odnosno srpnja 1911. godine počela je proizvodnja rezane građe, uglavnom hrastovine iz turopljskih šuma. Ta drv. ind. utemeljena je 1911. godine na bazi drvnih masa iz turopoljskih šuma po industrijalcu F. Deutscha-u kao poklon njegovim sinovima. Kapacitet pilane bio je 40.000 m3 sa pet gatera i jednim venecijanerom sa vlastitom električnom centralom za pogon pilane i rasvjetu mjesta. Pilana je radila i za vrijeme II svjetskog rata, pod upravom okupatora iako je u dva navrata pokušana zapaliti od partizana, no nije htjela gorjeti.

Od Stare fotografije mjesta Turopolje

Pokušat ćemo iznijeti što objektivniju sliku uspjeha i poteškoća jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva tijekom raznih društvenih i državnih uređenja.Bilo je uspjeha,ali i padova.Unatoč mnogim poteškočama,vatrogasci DVD-a Turopolje nisu odustali od svojih zadataka,jer ih je uvijek zaokupljala ljubav prema bližnjemu i velika želja da čine dobro. Teško je sve pobrojiti,ali letimice ćemo se prisjetiti naj interesantnijih događaja u vremenskom periodu od 1941. do 2011. godine.

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

Činjenica da je u Turopoljskoj pilani još od 1924. godine postojala hidrantska mreža koju je, iz bunara, napajao stari lokomobil (venecijaner), da su postojala dežurstva u pilanskoj ugljenari, da je pilana gašena i spašavana kada je pokušana, u nekoliko navrata, biti zapaljena od strane partizana govori o počecima vatrogastva u Turopolju. Iako se o formiranju organizirane vatrogasne jedinice počelo razmišljati znatno ranije, to se nije dogodilo, jer to nisu dozvolile ondašnje vlasti. Za njih je to značilo organizirano okupljanje ljudi sa različitim idejama na jednom mjestu, a samim time postojala je opasnost od jačanja sindikata, što je njima predstavljalo prijetnju.Tamo negdje 1941. godine iza napadaHitlerove fašističke Njemačke na našu zemlju,a s obzirom na ratno stanje,na prijedlog nekolicine radnika,omladinaca i mještana Turopolja, dolazi do formiranja vatrogasne jedinice sa zadatkomi svrhom očuvanja i zaštite radničkih nastambi i njihove imovine u slučaju požara i eventualno drugih nepogoda.

Kao glavni rukovodioci osnivačkog odbora bili su:

Plut Zvonko,Tišljarić Ivan,Luketić Ivan i Mikulić Josip.

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

Od vatrogasne opreme postojala je jedna ručna štrcaljka i nekoliko desetaka cijevi, dok ostale opreme nije bilo. Sam rad se odvijao u dosta teškim uvjetima,dosta neorganizirano i kampanjski,tako da u zadnje dvije godine prije oslobađanja naše zemlje nekog organiziranog rada nije bilo,ali oprema je unatoč svega bila zaštićena i zakamuflirana. Odmah nakon oslobođenja dolazi do obnavljanja društva.Do izražaja je dolazilo aktivnost i masovnost stupanja u redove naše vatrogasne jedinice, te rad postaje aktivniji. Kako u početku nije postojalo vatrogasno spremište za držanje vatogasne opreme koristila se drvena šupa.Od opreme je naj prije nabavljen agregat "DKV" kapaciteta 800 l/min, te nekoliko cijevi promjera 52 i 75 mm.Kako se uvidjela potreba za prostorom u kojem bi se oprema mogla bolje čuvati,na inicijativu gospodina Luketić Ivana,započelo se s akcijom oko izgradnje vatrogasnog spremišta,koje je izgrađeno i stavljeno u funkciju 1952 godine. Spremište je izgrađeno dobrovoljnim radom.Prisjetimo se upravnog odbora novoobnovljenog društva:

Miletić Stevo - počasni predsjednik
Mikulić Josip - predsjednik
Štrković Milan - tajnik
Lovranović Ilija - blagajnik
Kukoljan Viktor - delegat vatrogasnog saveza Velike Gorice
Luketić Ivan - zapovjednik
Plut Zvonko - zamjenik zapovjednika
Tišljarić Ivan - ađutant
Bosnar Josip - spremištar
Severović Ivan - trubač

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

Prvo operativno vatrogasno odjeljenje koje je nastupilo prvi puta u Varaždinu na vježbi i osvojilo 4. mjesto u industriji bilo je sljedečeg sastava:

Luketić Ivan - zapovjednik
Plut Zvonko - zamjenik zapovjednika
Krumpak Ivan - strojar
Golubić Alojz - kurir
Andrašić Alojz - prvi navalni
Mateša Franjo - drugi navalni
Martinjaš Andrija - prvi vodni
Golubić Ivan - drugi vodni
Morđin Ivan - prvi cijevni
Bosnar Josip - drugi cijevni
Severović Ivan - sanitet

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

Pokušat ćemo nekim kronološkim redom prikazivat razvoj i postignute rezultate našeg društva.

Već 1956. godine društvo osvaja prijelaznu zastavicu na rajonskom takmičenju.

1957. godine društvo dobiva najveće priznanje, svoj simbol-ZASTAVU kojoj je kumovao Lečar Vlado i okitio je trobojnicom.Društvo djeluje pod nazivom "INDISTRIJSKO DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DI TUROPOLJE".

1958.godine društvo ima pojačano osoblje:

Liketić Ivan - oficir
Plut Zvonko - oficir
Andrašić Alojz - oficir
Severović Ivan - podoficir

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

1976. godine društvo sudjeluje na prijateljskom takmičenju gdje osvaja prvo mjesto. Prvo mjesto osvojeno je i na opčinskom takmičenju u Pokupskom.

1977. godine na zonskom takmičenju u Zagrebu osvojeno je četvrto mjesto.

1978. godine održano je opčinsko takmičenje u Šćitarjevu gdje društvo postiže sljedeće rezultate:

Muški - treće mjesto
Pioniri - treće mjesto
Žene - drugo mjesto

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

1979. godinu možemo nazvati najuspješnijom vatrogasnom godinom našeg društva:

-Na zonskom takmičenju u Zagrebu osvojeno je drugo mjesto u kategoriji IDVD-a.
-Kup 79 u Oroslavlju u kategoriji IDVD-a osvojeno je četvrto mjesto.
-Na drugom sletu IDVD-a drvnih industrija u pakracu muška ekipa osvaja treće mjesto, a ženska ekipa prvo.
-Na Republičkom natjecanju u Puli muška ekipa zauzima treće mjesto u drugoj kategoriji.
-U akciji "Ništa nas ne smije iznenaditi" ,uz članove IDVD-a ,bili su uključeni i članovi DVD-a Rakitovec ,te ostali mještani.Za provođenje te akcije simuliran je požar na proizvodnim halama DIP-a Turopolje.

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

1980. godine društvo je učestvovalo na trećem sletu drvnih industrija u Vinkovcima, gdje ženska ekipa osvaja drugo mjesto ,a muška deseto. U Zdencima na kup takmičenju ženska ekipa osvaja prvo mjesto a muška treće.

1981. godine na četvrtom sletu u Slavonskom Brodu ženska ekipa osvaja prvo mjesto, a muška ekipa treće.

1982. godine na petom sletu u Delnicama omladinci su osvojili prvo mjesto, a muška ekipa treće mjesto.

1983. godine na šestom sletu u Đurđenovcu ženska ekipa osvaja drugo mjesto ,a omladinci treće.Te iste godine ženska ekipa učestvovala je na sedmom Republičkom takmičenju održanom u Splitu, gdje je zauzela 22. mjesto u svojoj kategoriji.

1984. godine na sedmom sletu u Osijeku ženska ekipa osvaja drugo mjesto kao i omladinci.

1985. godine na osmom sletu u Ogulinu omladinci su osvojili drugo mjesto,a žene četvrto mjesto.

1986. godine u Garešničkom Brestovcu omladinci osvajaju drugo mjesto. Društvo djeluje registrirano pod nazivom "DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DI TUROPOLJE".

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

1987. godine u trećem mjesecu požar u silosu piljevine u radnoj organizaciji DI Turopolje.Prisutna JVP Velika Gorica.Uzeli smo učešće na desetom sletu u novskoj. Radi se na omasovljavanju društva podupirajućimčlanovima.Kako bi smo popravili financijsku situaciju, u suradnji sa rukovodiocima radne organizacije i Mjesne zajednice Turopolje, ulazimo u akciju odvoza otpada sa područja Mjesne zajednice Turopolje.Od Mjesne zajednice dobivamo naknadu, a od radne organizacije na korištenje traktor i traktorsku prikolicu.

1988. godine u krugu radne organizacije izgrađen je hidrantski sistem sa 18 nadzemnih hidranata, te je u svim objektima izvedena unutrašnja hidrantska mreža. U krugu radne organizacije dovezena je rabljena autocisterna za potrebe društva.Učešće na jedanaestom sletu u Karlovcu.

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

1989. godine za potrebe društva nabavljena je "Monsun" mlaznica, tri izolaciona aparata, te dva voki-toki uređaja.

04.07.1989. godine jedno odjeljenje sa vozilom i opremom upućeno je u Zagreb radi saniranja štete izazvanom olujnim nevremenom. Na intervenciji su proveli cijeli dan. Učešće na dvanaestom sletu u Oriovcu sa dvije ekipe. Tijekom godine za članove društva izvršeno je informativno propagandno predavanje po pitanju:
-Upotrebe autonomnog dišnog aparata na komprimirani zrak(izolacioni aparati)
-Ručnog primopredajnika "Sova 5" -voki-toki aparata
-Upotrebe mlaznice "Monsun"
Predavač je bio gospodin Nikola Hrvačić,inžinjer zaštite od požara. Sve radnje bile su vršene uz suradnju vatrogasnog saveza Opčine Velika Gorica.

1990. godine dvije ekipe nastupile su na 13. sletu u Novom Marofu. 27.12. iste godine, glede nemogučnosti popravka i neiskoristivosti po društvo, prodana je auto-cisterna za 10.500 dinara.

Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

Krajem 1991. godine prilikom raketiranja naše radne organizacije, a samim time i našeg društva, naši članovi koji nisu bili u mjestu Turopolju, tj. nisu bili mobilizirani, bili su uključeni u akcije osiguranja ,raščiščavanja pogona i ostale djelatnosti tijekom nastale situacije. Ratno stanje,reorganizacija SIZ-ova za zaštitu od požara Zagreb,pretvorbe radnih organizacija,lokalne samouprave itd., utjecalo je na rad društva. No i u ovakvoj situaciji društvo nije prekinulo sa radom ,kao neka društva na nivou bivšeg vatrogasnog saveza Velika Gorica, več je nastavilo sa radom oz veliku pomoč naše radne organizacije.Tako
reči, sa dna započeli smo sa aktivnostima tako da 1996 . godine vršimo preregistraciju društva, pa tako nadalje društvo djeluje kao "DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DIP TUROPOLJE".

Sagledavajući naše probleme,radna organizacija nam izlazi u susret, te nam omogučuje nabavku opreme:
-vatrogasna cijev promjera 52 mm - 22 kom
-vatrogasna cijev promjera 75 mm - 10 kom
-vatrogasna cijev promjera 110 mm - 5 kom
-prijelaznica 75/52 - 6 kom
-prijelaznica 110/75 - 2 kom

Sada sa postojećom opremom mogli smo iz radne organizacije pokrivati velik dio objekata u mjestu.No kako je povučena hidrantska mreža po mjestu pokrivenost mjesta našom opremom više nije bila upitna.
Od Stare fotografije DVD-a Turopolje

U 1997. godini jedan od gorućih problema,ako ga tako možemo nazvati, je nedostatak ili u potrebnom trenutku nedostupnost vozila za naše potrebe .U većini slučajeva koristili smo osobna vozila ili kombi DVD-a Rakitovec.Tijekom godine započelo se sa radom mladeži.

1998. godine na županijskom takmičenju mladeži u Kloštar Ivaniću učestvovali smo sa dva odjeljenja. Prijevoz istih besplatno je vršio KPD Odra Turopolje. 27.06.1998. godine društvo ima svečano razvijanje zastave. Iste godine predanim radom i vlastitim sredstvima društvo nabavlja vozilo (kombi) za svoje potrebe.

Od 1999. do 2001. godine društvo posvečuje pažnju radu sa mladima.01.09.2001. društvo obilježava 60 godina postojanja i rada.

U 2002. godini stečajem radne organizacije DIP Turopolje postao je upitan rad društva. Bilo je pitanje opreme,ulaska članova društva u krug radne organizacije, te pitanja vozila.Samo vatrogasno spremište več je povelik broj godina bio u derutnom stanju,no na sva upozorenja nitko nije ništa poduzimao. Kako je na prethodnoj skupštini donesena odluka o promjeni imena društva,članovi durštva kreču u akciju.Članovi društva tj. članovi predsjedništva prije stečaja DIP Turopolje , dok se još moglo ući u krug radne organizacije, preselili su motorne vatrogasne pumpe: Dkv, SORA i ROSENBAUER, dio opreme i kombi vozilo van kruga poduzeća. Oprema nije pripadala DIP-u Turopolje, a kako ne bi bila uništena ili raznesena, pohranjena je u prostoriju društvenog doma Turopolje koja nam je od strane Mjesne zajednice stavljena na raspolaganje. Izvršena je preregistracija društva, napravljen novi žiro račun, novi žig društva, tako da se društvo dalje vodi pod imenom: DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO TUROPOLJE.

2003. godine,uz suglasnost grada Velike Gorice, društvo počinje sa radovima, nadogradnji garažnog prostora uz društveni dom Turopolje. Svi radovi izvođeni su od strane društva na volonterskoj osnovi. Za nabavku nekih stvari priskočila nam je u pomoć Mjesna zajednica i Pana d.o.o. DIP Turopolje, od koje smo dobili rezanu drvenu građu za krovište, daske, te drvenu građu za stalaže na kojima stoji oprema.

2006. godine sa proizvodne hale radne organizacije demontirana je neispravna vatrogasna sirena , popravljena te postavljena na krov našeg društvenog doma.

2009. godine na upotrebu smo dobili navalno vozilo.

Od Poplava Posavina 09.2010.

2010. godine ,uz uobičajene zadaće ,društvo popravlja motornu vatrogasnu pumpu ROSENBAUER i nabavlja pumpu za ispumpavanje sa dodatnim priključcima, školuje 12 članova za zvanje vatogasni dočasnik, te je jedan član poslan na polaganje vozačkog ispita za C i C1 kategoriju. U rujnu 2010. godine društvo sudjeluje u obrani posavskih sela od nabujale Save ,evakuaciji i spašavanju stanovništva, dostavi hrane, vode i ostalih potrebnih
stvari u najpristupačnije terene, ispumpavanju vode iz objekata...(Sop Bukevska, Bukevje, Drnek, Ribnica,Čička Poljana...Od 19. do 23. rujna)

Od 100 godina mjesta Turopolja

2011. godine svečano je održana proslava 70 godina neprekidnog rada društva. Tom prilikom razvijena je i nova zastava društva, a kumovala joj je Gđa. Vesna Škare Ožbolt. Nakon dugih 25 godina, koliko je prošlo od zadnjeg osvojenog pehara, u 2011. godini osvojeno ih je čak 8 komada. Rezultati - 2011. g:
Gradsko natjecanje - Mraclin, djeca žene - 4. mjesto
1. Memorijal J.J.Habe - Buševec, djeca žene - 1. mjesto
8. Kup Sv. Ane - Odranski obrež, djeca muški - 3. mjesto
2. Kup Velike Bune - Velika Buna, djeca žene - 2. mjesto
djeca muški - 1. mjesto
1. Kup Kurilovca - Kurilovec, djeca žene - 2. mjesto
djeca muški - 3. mjesto
Gradsko natjecanje - Buševec, ženska "B" ekipa - 1. mjesto
Kup bana J.Jelačića - Zaprešić - ženska "B" ekipa - 14. mjesto
Spajanje usisnog voda - Čakovec - ženska "B" ekipa - 3. mjesto

2012. godine je organizirana i održana združena vatrogasna vježba "Turopolje 2012", u kojoj je sudjelovalo 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa sa 13 vatrogasnih vozila i 54 vatrogasaca, Hitna pomoć Velika Gorica, Policijska postaja Velika Gorica, Hrvatske željeznice - željeznički kolodvor Turopolje te drvna industrija PANA d.o.o. Vježba je održana u povodu 60. godina otvorenja starog vatrogasnog spremišta (DIP), kada je iste (1952.) godine također održana združena vježba. Prodano je staro i kupljeno novije putničko vozilo - kombi, a kupljeno/nabavljeno je i dosta opreme između ostalog i agregat za struju, sa opremom za davanje rasvjete. Uspjeli smo urediti i novu prostoriju našega društva, gdje ćemo sada moći kvalitetnije održavati sastanke društva, koji su se do sada održavali u garaži. Odrađeno je ukupno 8 vatrogasnih intervencija i 6 osiguranja, koje je odradilo 26 članova našeg društva sa ukupno odrađenih 305 sati rada. Ove je godine rijeka Sava ponovno zaprijetila selima Turopoljske Posavine, tako da su u selima Strmec Bukevski, Zablatje, Obed i Sop Bukevska naši članovi dva dana proveli u izradi zečjih nasipa. Do poplave ove godine, na sreću nije došlo. Ove smo godine nastupili, sa 3 ekipe, na ukupno 12 vatrogasnih natjecanja diljem Lijepe naše, sa kojih smo donijeli 2 zlata, 4 srebra i 3 bronce. Između ostalog, nakon dugih 20 godina ponovno smo nastupili na Državnom natjecanju vatrogasaca RH, održanom 29.09.2012. godine u Zadru, gdje je naša ženska "B" ekipa , nakon osvojenog prvog mjesta na gradskom i drugog mjesta na županijskom, zauzela izvrsno 17. mjesto, od ukupno 47 ekipa.

Od Gradsko natjecanje VZG VG 2011. -Seniori

Svih ovih godina društvo je radilo na pomlađivanju,edukaciji i osposobljavanju članova, preventivi i zaštiti od požara, prisustvovalo je na velikom broju radnih akcija, takmičenja i na dosta intervencija. Mnogo je članova prošlo kroz naše redove, a mnogi se od njih sada prisječaju nekih vremena, zgoda i nezgoda, no teško ih je sve zbrojiti, ali im možemo reći jedno veliko HVALA !

Sve ovo ne bismo mogli ostvariti bez podrške VZ grada Velike Gorice, JVP grada Velike Gorice, DVD-ova s kojima surađujemo, Mjesne zajednice Turopolje,udruga i organizacija , kao i svih mještana Turopolja i svih drugih koji nam pomažu.

HVALA SVIMA ONIMA KOJI NAM POMAŽU U RADU, A POSEBNO SE ZAHVALJUJEMO ONIMA KOJI SU SVOJIM RADOM,UPORNOŠĆU, ALI I RAZUMIJEVANJEM OMOGUČILI DA OSTVARIMO OVO ŠTO SMO VAM OVDJE PREDOČILI !

Od Vježbe i radne akcije


- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

LINKOVI

VIŠE O NAMA

FOTO