DVD Turopolje

22.04.2011., petak

Tradicija čuvanja Isusovog groba

Nakon Isusove smrti na križu i njegovog polaganja u grobnicu – spilju na Veliki petak, grupa židova s vođama, okupila se nakon Pashalne večere da razgovaraju o svojim bojaznima naznake o Isusovoj tvrdnji da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. Oformili su odbor, koji je slijedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža pred isusov grob, jer su strahovali da bi njegovi učenici mogli ukrasti Isusovo tijelo i proglasiti da je uskrsnuo. Idućeg dana su židovski svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob. U znak spomena na taj događaj, održava se čuvanje Kristova groba po svetištima i crkvama na Veliki petak i Veliku subotu.

Ove godine članovi DVD-a Buševec i DVD-a Turopolje održali su tradicionalno čuvanje Isusovog groba u župnoj crkvi u Vukovini. Na Veliki petak u 17:00 izašla je prva smjena te se izmjenom od svakih 15 minuta izmjenjivala do završetka obreda, dok je na Veliku subotu prva smjena izašla u 18:00 i izmjenjivala se sve dok zvona nisu
označila uskrsnuće.

Dobrovoljna vatrogasna društva požarnog rajona Župe Vukovina
( Buševec, Čička Poljana, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Staro Čiće, Turopolje, Vukovina )
svečanim ešalonom dostojanstveno su obilježili blagdan uskrsnuća na Veliku subotu,
gdje su svi prisustvovali sv.Misi.

Članicama i članovima našeg društva, svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, svim ljudima dobre volje, te njihovim obiteljima DVD Turopolje želi sretan i blagoslovljen Uskrs.






- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

LINKOVI

VIŠE O NAMA

FOTO